GEORGE JONES – GEORGE JONES / IN A GOSPEL WAY / MEMORIES OF US / THE BATTLE

George Jones was een Amerikaanse countryzanger en songschrijver die in 1931 in Texas werd geboren. Tijdens zijn lange muzikale carrière had hij meer dan 150 hits gescoord, een tachtigtal albums opgenomen, een zware alcohol- en drugsverslaving overwonnen en vier huwelijken op de klippen zien lopen. Als kind van zeven jaar maakte hij voor het eerst kennis met de countrymuziek die zijn verdere leven zou gaan bepalen. Zijn eerste gitaar kreeg hij toen hij negen jaar was en toen hij in 2013 overleed op 81-jarige leeftijd had hij dat instrument meer dan 70 jaar ter begeleiding bij zijn ontelbare reeks optredens omgord.

De typische kenmerken van zijn composities waren dat ze meestal niet langer dan 2 à 3 minuten duurden en dat hij in die tijd telkens een boeiend verhaal wist te vertellen in de songtekst. George Jones geldt dan ook nu nog steeds als stichtend voorbeeld voor veel hedendaagse countryartiesten en heel wat van zijn liedjes werden sindsdien door anderen gecoverd. Zijn zangcarrière begon pas in 1959 toen hij al 28 jaar was geworden en hij spiegelde zich daarbij aan zijn grote idool Hank Williams. Zijn eerste hit was het nummer “White Lightnin’” dat gecomponeerd werd door J.P. Richardson aka ‘The Big Bopper’, de samen met Buddy Holly en Ritchie Valens in een vliegtuigcrash op 3 februari 1959 omgekomen muzikant.

Vooral het huwelijk van George Jones met countryzangeres Tammy Wynette in 1969 was in die tijd voorpaginanieuws in alle kranten en tijdschriften. De alcohol- en drugsproblemen en het feit dat hij daardoor vaak niet kwam opdagen bij hun gezamenlijke optredens waren in hun huwelijk al die jaren prominent aanwezig en ze hebben tenslotte in 1975 ook tot een scheiding geleid.

Door hun huwelijk had hij besloten om naar dezelfde platenmaatschappij als Tammy Wynette te verhuizen. Vier albums die hij in de periode van 1972 tot 1976 heeft opgenomen voor ‘Epic Records’ werden nu gebundeld op een dubbel-cd die opnieuw werd uitgebracht door het Britse label ‘Beat Goes On Records’ dat gekend is voor hun gedigitaliseerde re-releases van oude maar historische platen. Het gaat hier over zijn 46e studioplaat “George Jones“ uit 1972 en de daaropvolgende albums “In A Gospel Way” uit 1974, “Memories Of Us” uit 1975 en “The Battle” uit 1976.

In de beginjaren ’70 waren George Jones en Tammy Wynette bekend als ‘Mr. & Mrs. Country Music’ en ze scoorden meerdere hits als duo, waaronder “We’re Gonna Hold On” en “Golden Ring”. Na de geboorte van hun enige dochter eind 1970 verergerde het alcoholprobleem van George Jones en hij belandde in de cel wegens dronkenschap achter het stuur. Hij sloeg zijn vrouw meermaals en hij loste ook een geweerschot op haar, wat de finale aanleiding was tot hun scheiding in 1976. Ze bleven daarna wel nog jarenlang samen optreden en in 1990 maakten ze samen nog een plaat “One”, maar het door hem verhoopte opnieuw trouwen met zijn grote liefde Tammy Wynette bleef uit: zij stierf op amper 56-jarige leeftijd in 1998. George Jones bracht zijn allerlaatste soloalbum ook uit in 1990 onder de titel “You Oughta Be Here With Me”.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One:

GEORGE JONES
We Can Make It
I’ll Take You To My World
Kiss An Angel Good Morning
All The Praises
She’s All I Got
The Last Letter
Loving You Could Never Be Better
The King
Try It, You’ll Like It
One Of These Days
Let’s Make History
IN A GOSPEL WAY
In A Gospel Way
Why Me, Lord?
A Man I Always Wanted To Meet
The Baptism Of Jesse Taylor
Release Me (From My Sin)
Amazing Grace
Mama’s Hands
God Keeps The Wild Flowers Blooming
Mama Was A Preacher Man
I Wonder How John Felt (When He Baptized Jesus)
I Can’t Find It Here

Disc Two:
MEMORIES OF US
Memories Of Us
Touch Of Wilderness
A Goodbye Joke
What I Do Best
She Should Belong To Me
Have You Seen My Chicken
She Once Made A Romeo Cry
Bring On The Clowns
Hit And Run
I Just Don’t Give A Damn
THE BATTLE
The Battle
I Can’t Get Over What Lovin’ You Has Done
Baby, There’s Nothing Like You
You Always Look Your Best (Here In My Arms)
The Nighttime (And My Baby)
I’ll Come Back
Wean Me
Love Coming Down
Billy Ray Wrote A Song
I Still Sing The Old Songs

Artiest info
Beat Goes On Records  
 

Label: Geffen Records Inc. / Beat Goes On Records

video